S katastrofalno poplavo v sosednji državi se bori enajst članov HGSS, ki so še sinoči odšli proti Mostarju, danes pa so že s štirimi terenskimi vozili, dvema ploviloma in iskalnim psom Zaro v jablaniškem kraju, ki je eden najbolj prizadetih zaradi vodne ujme. V Jablanici, kjer je doslej umrlo 12 ljudi, še vedno pa pogrešajo šest oseb, so naši HGSS-ovci dopoldne dostavljali zdravila, hrano in vodo za lokalni dom zdravja, ki ga je voda odrezala od preostalega kraja po velikih poplavah, ki so prizadele BiH. Po tem so se, kot nam je povedal Petar Prpić, vodja oddelka za informiranje in analitiko v HGSS, pridružili iskanju pogrešanih, pri tem pa jim pomaga tudi Zara.

V Jablanici so pripadniki HGSS iz Orebića, Dubrovnika in Šibenika. Trenutno iščejo na terenu, z dvema čolnoma pa delajo tudi na vodi. Čez dan bomo videli in se dogovorili, ali jim bomo poslali zamenjavo ali okrepitev. Slišimo se redno, kolikor nam okoliščine dopuščajo, saj ni interneta in je komunikacija otežena. Povedali so mi, da so se dolgo prebijali proti Jablanici, poti so zasute s plazovi, ki jih je morala odstranjevati težka mehanizacija. Plazovi so ogromni, nekaterih hiš ni več, nekatere so zasute… Situacija je precej kaotična, – pravi Prpić in dodaja, da naši HGSS-ovci na terenu delajo skupaj z GSS iz BiH. V Jablanici so pripadniki HGSS iz Orebića, Dubrovnika in Šibenika. Pogovarjal sem se z njimi, pravijo, da so se dolgo prebijali proti Jablanici. Poti so zasute s plazovi, ki jih je morala odstranjevati težka mehanizacija. Plazovi so ogromni, nekaterih hiš ni več, nekatere so zasute, poročajo iz HGSS.

V prizadeti Jablanici ni elektrike niti pitne vode, v plazovih je življenje izgubila tudi 29-letna nosečnica. Bojijo se, da so žrtve tudi v porušenih hišah, iskanje pogrešanih pa bo v prihodnjih urah ena od prednostnih nalog. Pomoč iz Hrvaške je več kot dobrodošla. Pes Zara, kot je nedavno izjavil drugi član iskalne ekipe Ante Dužević, lahko nadomesti do 30 ljudi. “V iskalno akcijo greva samo midva, da ne bi bilo motenj in da pes uspešno najde ponesrečenca. Pomembno je, da se vse izvaja kot nekakšna igra, zato je potrebna koncentracija in da ni ničesar, kar bi psa lahko motilo, in da ne čuti tega kot neko obveznost,” je pojasnil HGSS-ovec A. Dužević, ki je Zaro tudi sam izuril.

Pripadniki Hrvaške gorske reševalne službe se seveda ne soočajo prvič s poplavami. HGSS-ovec Josip Tomašić, namestnik načelnika HGSS postaje Orebić, je opisal veliko poplavo iz leta 2014 po porušitvi nasipa v Rajevem Selu, ki je skupaj z Gunjo in drugimi kraji takrat ostal pod vodo, in dejal, da so takšne akcije psihično in fizično najzahtevnejše. “Zelo stresno, voda vdira, nimate sekunde za razmišljanje, morate zelo hitro ukrepati… Ko udari hudournik, vas premakne za nekaj metrov, v čolnu z vami pa so ženske, otroci, starejši, slabo pokretne osebe…,” je Tomašić nedavno opisal za hrvaške medije.

Povzeto po:

  • www.vecernji.hr

Oznake:
0 število delitev

Dodaj odgovor