17 let sta bila Romeo in Julija neločljiva. Jedla sta iz iste posode, hodila drug ob drugem in preživljala ure v crkljanju — eden ob drugem.

Toda po skoraj dveh desetletjih skupaj je Julija izgubila svojega Romea, in skrbniki v zavetišču Vintage Pet Rescue so se soočili z nemogočim vprašanjem: Kako nadomestiti polovico psa? Romeo in Julija sta prišla v zatočišče za starejše pse na Rhode Islandu zgodaj poleti, potem ko je njun lastnik umrl. Kristen Peralta, ustanoviteljica zavetišča, je bila takoj ganjena zaradi vezi, ki sta jo delila dva majhna, siva jazbečarja.

“Vedno sta se stiskala skupaj in si delila postelje,” je Peralta povedala za The Dodo. “Romeo je običajno prvi zaspal, Julija pa je pogosto hodila po Romeu, da bi našla najbolj udoben položaj. Vedno sta vohala ušesa drug drugega in bilo je zelo prisrčno gledati njuno interakcijo.” Psa sta se privajala na novo življenje, ko se je Romeovo zdravje poslabšalo. Kuža, ki je bil prej član kluba čistih krožnikov, ni več kazal interesa za hrano. Peralta je sumila, da je napredovala njegova druga stopnja odpovedi ledvic.

“Ko smo ga peljali k veterinarju, so bile vrednosti njegovih ledvic tako visoke, da jih naprava ni mogla izmeriti,” je povedala Peralta. “Bili smo strti, vendar smo vedeli, da je najbolj prijazno zanj, da se poslovimo. Pripeljali smo Julijo s seboj, da bi lahko bila tam.” Julija se je tisti dan vrnila domov v zavetišče, polno starejših psov, a noben od njih ni mogel zapolniti prostora, ki ga je za sabo pustil Romeo. Takrat je Peralta imela “neumno” misel: “Nekaj dni po Romeovi smrti sem pomislila, da bi Juliji morda pomagalo, če bi imela nekaj, s čimer bi se lahko stiskala in jo spominjalo na Romea,” je povedala Peralta. “Pravzaprav sem samo poiskala plišastega jazbečarja na spletu, in eden prvih, ki sem jih našla, je bil zelo podoben Romeu, zato je bilo to nekako popolno.”

“Nisem mislila, da se bo res odzvala na to, a sem bila vesela, da se je,” je dodala Peralta. “Vem, da to ni nadomestek za Romea, vendar se zdi, da ji prinaša nekaj tolažbe.” Zdaj lahko večino dni najdemo Julijo v njeni pasji postelji, stisnjeno ob ali na vrhu plišastega črno-rjavega, velikosti življenja podobnega jazbečarja. Če priprete oči, bi morda mislili, da se je Julija ponovno združila z mladim Romeom.

“Zdi se, da Julija uživa v crkljanju z igračo in se pogosto povzpne nanjo, tako kot je to počela z Romeom,” je povedala Peralta. “Julija je stara 17 let in zagotovo ni v popolnem zdravju, zato jo želimo le narediti udobno in srečno za toliko časa, kolikor ji je še ostalo.” Fotografije in videoposnetki Julije in Romea, ki so bili deljeni na spletu, so pritegnili pozornost in ganili srca ljubiteljev psov — morda vodijo k novemu stalnemu domu za starejšega jazbečarja.

“Pravzaprav imamo nekaj ljudi, ki jih zanima posvojitev Julije, vključno z enim prostovoljcem,” je povedala Peralta. “Upamo, da bo v novem domu v naslednjih nekaj tednih.” Julija je vedno bila srečno dekle — lahko je dočakala starost s svojim najboljšim prijateljem, zdaj pa ima celotno skupnost, ki ji ploska v njenem naslednjem poglavju.

“Je tako prisrčna in vesela psička,” je povedala Peralta. “In zasluži si vso ljubezen in pozornost.”

Oznake:
0 število delitev

Dodaj odgovor