Bodimo iskreni, psi bodo jedli skoraj vse. Toda kdaj lahko to predstavlja težavo za njihovo zdravje? Jesen prinaša svež zrak, tople puloverje in hrustljave liste, ki so popolni za jesenske pohode s psom. Vaš kuža se morda rad igra in skače po odpadlem listju, vendar kaj, če jih poje? V majhnih količinah večina listov ni škodljiva za pse, vendar je vedno najbolje vedeti, kakšne vrste dreves in rastlin obkrožajo vaš dom ter kdaj to vedenje lahko postane nenormalno.

Zakaj moj pes je listje?


Psi so vsejedi, pravi Nikki Graham, veterinarka iz Nottingham Animal Hospital v Hamiltonu, zato jedo tako meso kot rastline. Medtem ko nedomači psi morda jedo liste in travo za dopolnitev svoje prehrane, bi vaš pes moral prejemati vse potrebne hranilne snovi iz svojih dnevnih obrokov.

Čeprav listi in trave vsebujejo veliko vlaknin, imajo nizko hranilno vrednost. “Možno je, da vaš pes je liste, da bi poskušal zapolniti vrzel v svoji prehrani,” pravi Graham. Če opazite, da vaš pes je liste ali travo, razmislite o posvetovanju z veterinarjem in dodajanju vlaknin v prehrano vašega psa na drugačen, bolj hranilen način. To lahko vključuje spremembo briketov, dodajanje vlakninskih dodatkov ali dodajanje za pse varne zelenjave, kot so korenje, kučkana buča ali zelena.

Pomanjkanje vlaknin ni edini razlog, zakaj vaš pes lahko je liste. Nekateri psi jedo liste ali travo, da bi se prisilili k bruhanju in s tem olajšali slabost. Če vaš pes pogosto doživlja slabost, ga odpeljite k veterinarju, saj bi to lahko nakazovalo na resnejšo zdravstveno težavo. Pica, stanje, v katerem pes doživlja kompulzivno željo po jedi neprehranskih predmetov, vključno z listi, ima lahko veliko vzrokov, vključno s prehranskimi potrebami, dolgčasom ali osnovnimi zdravstvenimi težavami. Če opazite, da vaš pes pogosto je neužitne predmete, četudi so to le listi, ga odpeljite k veterinarju na pregled!

Nevarnosti, če psi jedo liste


Po besedah Grahama v večini primerov zaužitje nekaj listov ne bo škodljivo za vašega psa. Vendar pa pravi, da so nekatere rastline strupene za pse, zato je dobro vedeti, kakšne vrste dreves in rastlin obkrožajo vaš dom.

Graham posebej omenja krizanteme, ki lahko povzročijo želodčne težave in slinjenje, jesenske podleske (ne spomladanske podleske), ki lahko povzročijo krvavitve v prebavilih ter odpoved ledvic in jeter, ter japonske tise, ki lahko povzročijo tresenje, krče in v nekaterih primerih smrt. Druge rastline, od katerih naj psa držite stran, vključujejo črna orehova drevesa in paradižnikove rastline.

Čeprav je večina listov, ki padejo z dreves, varna za vašega psa, bodite previdni v območjih z intenzivno uporabo pesticidov, saj so lahko ti kemikalije škodljive, če jih pes zaužije. Graham pravi, da tudi če listi prihajajo z “varne” rastline, lahko prekomerno uživanje povzroči črevesne zapore, kar je lahko resno.

Kako preprečiti, da bi vaš pes jedel liste z zemlje


Da bi ohranili varnost vašega psa, Graham priporoča, da ga med bivanjem zunaj pozorno spremljate in se prepričate, da ne je preveč listov. Če vaš pes redno je liste, se posvetujte z veterinarjem, da preverite, ali težava tiči v prehrani ali kakšni drugi zdravstveni težavi. Če vaš pes je liste zaradi dolgčasa, je najboljše, kar lahko storite, da najdete aktivnosti, ki jih uživa, kot so povečanje časa za igro, zagotavljanje zabavnih, interaktivnih igrač kot odvračanje ter organiziranje iger z drugimi psi!

Povzeto po:

  • dailypaws.com
Oznake:
0 število delitev

Dodaj odgovor