Čebljanje mačk je običajno vedenje, ki izvira iz njihovih starodavnih plenilskih nagonov. To čebljanje je zvok, ki ste ga verjetno že slišali od svojega mačjega prijatelja, še posebej ko sedi ob oknu in osredotočeno opazuje veverice, ki skačejo z veje na vejo, ali ptice, ki se prehranjujejo na krmilnici.

Kaj je čebljanje mačk?

Čebljanje mačk je vrsta vokalizacije, ki jo proizvajajo nekatere mačke. Tudi imenovano čivkanje ali tvitanje, je podoben zvokom majhnih plenov, kot so ptice in veverice. Ko mačke čebljajo, boste videli ritmično premikanje čeljusti in odprta usta (skoraj kot da govorijo). Morda boste opazili tudi fizične spremembe pri vaši mački, kot so razširjene oči, razširjene zenice in naprej nagnjena ušesa. Vaša mačka se močno koncentrira, kar se odraža tudi na njenem telesu.

Mačke imajo celoten repertoar zvokov za izražanje svojih občutkov: predenje za signaliziranje zadovoljstva, mijavkanje za pozdrav in renčanje, pihanje ali cviljenje za izražanje strahu ali jeze. Čebljanje morda ni tako pogosto pri vseh mačkah, vendar je popolnoma normalno vedenje.

Zakaj mačke čebljajo?

Čebljanje mačk se skoraj vedno pojavi, ko je mačka zainteresirana za vizualni ali slušni dražljaj, kot je ptica ali glodalec v gibanju. To vedenje izhaja iz lovskih nagonov vaše mačke in je morda strategija za posnemanje plena, kar olajša prikradanje in lov (podobno kot klici, ki jih uporabljajo človeški lovci). Mačke lahko tudi čebljajo, da izrazijo svoje občutke glede tega, kar vidijo ali slišijo. Čebljanje mačk pogosto poteka ob oknu, vendar lahko nekatere mačke čebljajo ob stropu ali steni, če slišijo majhno bitje.

Kaj vaša mačka pravi, ko čeblja?

Po besedah Marilyn Krieger, certificirane svetovalke za vedenje mačk v San Franciscu, vaša mačka morda s čebljanjem poskuša prenesti naslednje:

  • Adrenalin: “Čebljanje je lahko posledica nevrotransmiterjev, kot je dopamin, kot tudi hormona kortizola/adrenalina, ki se sprošča v sistem,” pravi Kriegerjeva.
  • Frustracija: “Če steklo ločuje mačko od njenega plena, lahko čebljanje ob oknu pomeni čisto frustracijo, ker ne more doseči plena,” dodaja Kriegerjeva.
  • Veselje: Nekatere mačke čebljajo preprosto med igro. “Videla sem mačke, ki čebljajo nad laserskimi kazalci,” pravi Kriegerjeva.

Kaj, če vaša mačka čeblja na vas?

Če se igrate s svojo mačko s igračami, ki posnemajo plen, kot so igrače miši, lahko vaša mačka čeblja na vas, medtem ko držite igračo. To običajno ni nič zaskrbljujočega. Bodite le pozorni na svojega kosmatega prijatelja in prekinite igro, če izgleda, da se pripravlja na skok. Čeprav vaša udomačena žival pozna in ljubi vas, se divji nagoni ne morejo izklopiti, ko je v bližini zaznan plen (še posebej, če je prekrit z mačjo meto).

Ali naj me skrbi, če moja mačka čeblja?

Čebljanje mačk je normalno vedenje in običajno ni nič zaskrbljujočega. Če pa se vaša mačka med čebljanjem zdi posebej stresna, se posvetujte z veterinarjem za nasvet. Vaša mačka ima lahko zdravstveno težavo, ki povzroča stisko.

Obogatite okolje svoje mačke, da zmanjšate stres in frustracijo. Razmislite o interaktivnih igračah, praskalnikih in vertikalnem prostoru (mačja drevesa, police in pručke). Najpomembneje je, da mačke ne kaznujete ali grajate za čebljanje, saj je to lahko zmedeno in strašljivo. Če zvok postane moteč, zaprite zavese in se z mačko igrajte zabavno igro.

Oznake:
0 število delitev

Dodaj odgovor